Funkcja odwrotna
-
- Użytkownik
- Posty: 415
- Rejestracja: 12 lis 2011, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
Funkcja odwrotna
Wyrazić funkcję odwrotną względem funkcji \(\displaystyle{ f \left( x \right) = \cos \left( x + \frac{ \pi }{2} \right)}\) obciętej do przedziału \(\displaystyle{ \left[ \frac{ \pi }{2} , \frac{3 \pi }{2} \right]}\)poprzez funkcję \(\displaystyle{ \arccos x}\)
Ostatnio zmieniony 14 lis 2011, o 18:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] . Temat przeniesiony do właściwszego działu.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
Funkcja odwrotna
Skoro:
\(\displaystyle{ \arccos x: \mathbb{R} \rightarrow \left[ 0 , \pi ]}\)
to nie wystarczy zmienić to na:
\(\displaystyle{ \arccos x + \frac{ \pi }{2}: \mathbb{R} \rightarrow \left[ 0 + \frac{ \pi }{2} , \pi + \frac{\pi }{2} \right]}\)
czyli:
\(\displaystyle{ \arccos x + \frac{ \pi }{2}: \mathbb{R} \rightarrow \left[ \frac{ \pi }{2} , \frac{3 \pi }{2} \right]}\)
?
\(\displaystyle{ \arccos x: \mathbb{R} \rightarrow \left[ 0 , \pi ]}\)
to nie wystarczy zmienić to na:
\(\displaystyle{ \arccos x + \frac{ \pi }{2}: \mathbb{R} \rightarrow \left[ 0 + \frac{ \pi }{2} , \pi + \frac{\pi }{2} \right]}\)
czyli:
\(\displaystyle{ \arccos x + \frac{ \pi }{2}: \mathbb{R} \rightarrow \left[ \frac{ \pi }{2} , \frac{3 \pi }{2} \right]}\)
?
-
- Użytkownik
- Posty: 415
- Rejestracja: 12 lis 2011, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy