Witam
cos probowalem rozpisac
ale nie poszlo mi to za bardzo
prosze o sprawdzenie i pomoc:
\(\displaystyle{ \frac{\tg \alpha }{\tg2 \alpha - \tg \alpha }=\cos2 \alpha}\)
no i idac z lewej strony:
\(\displaystyle{ \frac{\tg \alpha }{ \frac{2\tg \alpha -\tg \alpha +\tg ^{2} \alpha }{1-\tg \alpha } }}\)
\(\displaystyle{ \frac{1-\tg \alpha }{\tg ^{2} \alpha +2\tg \alpha -1 }}\)
no i dalej nie idzie mi nic moze pomozecie?
tożsamość trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 22 cze 2010, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 25 razy
tożsamość trygonometryczna
Ostatnio zmieniony 10 lis 2011, o 20:37 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "III 5.5 [Temat] Nie może składać się tylko ze słów: "Udowodnij, że...", "Zadanie", "Problem" itp." Regulamin Forum - http://matematyka.pl/regulamin.htm
Powód: "III 5.5 [Temat] Nie może składać się tylko ze słów: "Udowodnij, że...", "Zadanie", "Problem" itp." Regulamin Forum - http://matematyka.pl/regulamin.htm
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
tożsamość trygonometryczna
Ja bym poszedł tym tropem .
\(\displaystyle{ \tg \alpha - \tg \beta = \frac{\sin (\alpha - \beta)}{\cos \alpha \cos \beta}}\)
Sprawdziłem i szybko pada.
\(\displaystyle{ \tg \alpha - \tg \beta = \frac{\sin (\alpha - \beta)}{\cos \alpha \cos \beta}}\)
Sprawdziłem i szybko pada.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
tożsamość trygonometryczna
\(\displaystyle{ \tg2 \alpha - \tg \alpha = \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha \cos 2 \alpha}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\tg \alpha }{\tg2 \alpha - \tg \alpha }=\tg \alpha : \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha \cos 2 \alpha}= \tg \alpha \cdot \frac{\cos \alpha \cos 2 \alpha}{\sin \alpha}}\)
Teraz coś zauważyć wystarczy i zostaje samo \(\displaystyle{ \cos 2 \alpha}\).
\(\displaystyle{ \frac{\tg \alpha }{\tg2 \alpha - \tg \alpha }=\tg \alpha : \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha \cos 2 \alpha}= \tg \alpha \cdot \frac{\cos \alpha \cos 2 \alpha}{\sin \alpha}}\)
Teraz coś zauważyć wystarczy i zostaje samo \(\displaystyle{ \cos 2 \alpha}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 22 cze 2010, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 25 razy
tożsamość trygonometryczna
a mozna prosic o rozpisanie \(\displaystyle{ \tg2 \alpha - \tg \alpha}\) bo probowalem z sumy alfa +alfa ale nie wyszło. A we wzorach nie ma podanego wzoru co zastosowałeś