Określ zbiór wartości funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
xoyox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 9 wrz 2011, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ZT
Podziękował: 36 razy

Określ zbiór wartości funkcji

Post autor: xoyox »

a)\(\displaystyle{ y=\cos \left( 3x+ \frac{ \pi }{6} \right) +\sin3x}\)

b)\(\displaystyle{ y=\cos2x- \sqrt{3}\sin2x}\)

c)\(\displaystyle{ y= \cos^{2}x+\sinx \left| \sin x \right|}\)

d) \(\displaystyle{ y= \left( \cos ^{2}x \right) ^{-1}+ \left( \sin ^{2}x \right) ^{-1}}\)

e)\(\displaystyle{ y=2\sin3x\cosx-\sin4x}\)

-- 9 lis 2011, o 18:43 --

a) \(\displaystyle{ y=\cos \left( 3x+ \frac{ \pi }{6} \right) +\cos(90-3x)=2\cos \frac{3x+ \frac{ \pi }{6}+90-3x }{2} \cdot \cos \frac{3x+ \frac{ \pi }{6}-90+3x }{2}=2\cos60 \ \cdot \cos(3x-30)=\cos \left( 3x- \frac{ \pi }{6} \right) +1}\)

ZW \(\displaystyle{ \cos \left( 3x- \frac{ \pi }{6} \right) +1= \left[ 0,2\right]}\) domknięty obustronnie
Ostatnio zmieniony 9 lis 2011, o 21:04 przez bartek118, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
ODPOWIEDZ