Witam, proszę o pomoc w następującym zadaniu: Wyznaczyć funkcję odwrotną do danej.
\(\displaystyle{ f(x) = cos(2x)}\), \(\displaystyle{ x \in [\frac{\pi}{2} ; \pi]}\)
Nie bardzo wiem, jaki błąd popełniam. Mój tok myślenia:
\(\displaystyle{ x \in [\frac{\pi}{2} ; \pi]}\)
\(\displaystyle{ 2x \in [\pi; 2\pi]}\)
\(\displaystyle{ 2x - \pi \in [0 ; \pi]}\)
\(\displaystyle{ y = cos(2x - \pi) = cos(2x)}\)
\(\displaystyle{ arccos(y) = 2x \Rightarrow x = \frac{arccos(y)}{2}}\)
Poprawną odpowiedzią jest:
\(\displaystyle{ \frac{arcsin(y) +\frac{3\pi}{2}}{2}}\)
Z góry dzięki za pomoc!
Pozdrawiam.
Wyznaczyć funkcję odwrotną
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Wyznaczyć funkcję odwrotną
Ta równość jest nieprawdziwa.shwari pisze:
Nie bardzo wiem, jaki błąd popełniam....
.....\(\displaystyle{ y = cos(2x - \pi) = cos(2x)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 18 cze 2011, o 19:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomianki
- Podziękował: 2 razy
Wyznaczyć funkcję odwrotną
Ok, czyli \(\displaystyle{ cos(2x - \pi) = - cos(2x)}\) czyli ostateczny wynik powinien wygladac \(\displaystyle{ \frac{arccos(-y)}{2}}\)?
-- 9 lis 2011, o 13:24 --
Ok, rozwiazane, dzieki
--9 lis 2011, o 17:19 --
Błąd był w ostatniej linijce, zamiast:
\(\displaystyle{ arccos(y) = 2x \Rightarrow x = \frac{arccos(y)}{2}}\)
powinno być:
\(\displaystyle{ arccos(-y) = 2x - \pi \Rightarrow x = \frac{arccos(-y)}{2} + \frac{\pi}{2}}\)
-- 9 lis 2011, o 13:24 --
Ok, rozwiazane, dzieki
--9 lis 2011, o 17:19 --
Błąd był w ostatniej linijce, zamiast:
\(\displaystyle{ arccos(y) = 2x \Rightarrow x = \frac{arccos(y)}{2}}\)
powinno być:
\(\displaystyle{ arccos(-y) = 2x - \pi \Rightarrow x = \frac{arccos(-y)}{2} + \frac{\pi}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 9 lis 2011, o 19:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Wyznaczyć funkcję odwrotną
Dołączam się do tematu
Mam tutaj dwie funkcje i to samo polecenie
nie jestem pewny czy dobrze to zrobiłem:
a) f(x)= ctg x ; \(\displaystyle{ x \in (\pi , 2 \pi )}\)
mój wynik: \(\displaystyle{ x= arcctg(y) + \pi}\)
b) f(x)= tg x ; \(\displaystyle{ x \in ( -\frac{3 \pi }{2} , -\frac{ \pi }{2} )}\)
mój wynik: \(\displaystyle{ x= arctg(y) - \pi}\)
Mam tutaj dwie funkcje i to samo polecenie
nie jestem pewny czy dobrze to zrobiłem:
a) f(x)= ctg x ; \(\displaystyle{ x \in (\pi , 2 \pi )}\)
mój wynik: \(\displaystyle{ x= arcctg(y) + \pi}\)
b) f(x)= tg x ; \(\displaystyle{ x \in ( -\frac{3 \pi }{2} , -\frac{ \pi }{2} )}\)
mój wynik: \(\displaystyle{ x= arctg(y) - \pi}\)