Rownanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Sosna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 17 sty 2007, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krakow
Podziękował: 24 razy

Rownanie trygonometryczne

Post autor: Sosna »

wychodzi mi ale do kazdego po 1 odpowiedzi a ma byc .....nizej napisalem prosze o pomoc z gory dziekuje

rozwiaz: \(\displaystyle{ ctg3x=1}\) w zbiorze \(\displaystyle{ (0,{\pi}]}\) 3 odpowiedzi
\(\displaystyle{ cos(2x+\frac{\pi}{3})=1}\) w zbiorze \(\displaystyle{ (0,2{\pi}]}\) 2 odpowiedzi

mam nadzieje ze ktos mi pomoze;]
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Rownanie trygonometryczne

Post autor: Lorek »

Rozwiazujesz zwykłe równanie i potem wybierasz rozwiązania z przedziału
\(\displaystyle{ \cot 3x=1\\3x=\frac{\pi}{4}+k\pi\\x=\frac{\pi}{12}+\frac{k\pi}{3}\wedge x\in(0;\pi]\Leftrightarrow x\in\{\frac{\pi}{12};\frac{5\pi}{12};\frac{9\pi}{12}\}}\)
ODPOWIEDZ