kiedy rownanie ma rozwiazanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
primabalerina01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 387
Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
Płeć: Kobieta
Podziękował: 86 razy

kiedy rownanie ma rozwiazanie

Post autor: primabalerina01 »

Podaj,dla jakich wartosci parametru m rownanie ma rozwiazanie

\(\displaystyle{ sin2x= \frac{m-3}{m+2}}\)
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

kiedy rownanie ma rozwiazanie

Post autor: Althorion »

Podpowiedź:
Jakie wartości przyjmuje sinus?
primabalerina01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 387
Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
Płeć: Kobieta
Podziękował: 86 razy

kiedy rownanie ma rozwiazanie

Post autor: primabalerina01 »

<-1,1> tylko nie wiem co to znaczy jak jest \(\displaystyle{ 2sinx}\)
damianxb3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 30 sty 2011, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 27 razy

kiedy rownanie ma rozwiazanie

Post autor: damianxb3 »

Ale tutaj nie ma \(\displaystyle{ 2 \sin x}\) tylko \(\displaystyle{ \sin 2x}\)
Oznacza to tyle, że okres funkcji zmniejsza się dwukrotnie.
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

kiedy rownanie ma rozwiazanie

Post autor: Althorion »

Ale, jak już o tym mówimy, \(\displaystyle{ 2\sin x \in [-2; 2]}\) - czyli po prostu dwa razy "szerzej".
ODPOWIEDZ