1) Przedstaw w postaci iloczynu funkcji trygonometrycznych:
\(\displaystyle{ \sin x + \sin ( 2x)+ \sin ( 3x)}\)
2) Udowodnic tozsamosci:
a) \(\displaystyle{ 1-(\sin ^{6}x+\cos ^{6}x)=3\sin ^{2}x\cos ^{2}x}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{ \cos ( 2x)}{1+ \sin ( 2x)}= \tg \left( \frac{ \pi }{4}-x \right)}\)
To sa jedyne przyklady, ktore nie chca mi wyjsc. Moze ktos pomoze?
Przeksztalcanie wyrazen trygonometrycznych.
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Przeksztalcanie wyrazen trygonometrycznych.
wstydziłabyś się proste to wszystko jest , np .pierwsze
\(\displaystyle{ \sin 2x +\sin x=2\sin \frac{3x}{2} \cos \frac{x}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin 3x =2\sin \frac{3x}{2}\cos \frac{3x}{2}}\)
dodaj do siebie, wzór na sumę cosinusów i koniec.
w drugim po prostu rozpisać
\(\displaystyle{ 1=(\sin^2 x+\cos^2 x)^3}\)
\(\displaystyle{ \sin 2x +\sin x=2\sin \frac{3x}{2} \cos \frac{x}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin 3x =2\sin \frac{3x}{2}\cos \frac{3x}{2}}\)
dodaj do siebie, wzór na sumę cosinusów i koniec.
w drugim po prostu rozpisać
\(\displaystyle{ 1=(\sin^2 x+\cos^2 x)^3}\)