nierownosc trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
pacia1620
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 665
Rejestracja: 11 sty 2011, o 16:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 67 razy

nierownosc trygonometryczna

Post autor: pacia1620 »

jak roziwazac tak nie rownosc?

\(\displaystyle{ \left| \sin 2 x\right| < \frac{1}{2}}\)

odpowiedz to : \(\displaystyle{ \left( - \frac{ \pi }{12} +k \frac{ \pi }{2} ; \frac{ \pi }{2} +2k \pi \right)}\)

nie wiem skad sie bierze tak odpowiedz ;/


wiem ze musze rozpatrzyc dwa przypadki
\(\displaystyle{ \sin 2 x< \frac{1}{2} \wedge \sin 2 x>- \frac{1}{2}}\)

i co dalej
Ostatnio zmieniony 7 lis 2011, o 21:34 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
lukasz93a
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 31 sty 2010, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 16 razy

nierownosc trygonometryczna

Post autor: lukasz93a »

Narysuj sobie wykres sinusoidy i odczytaj z niego kiedy funkcja leży poniżej \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) i powyżej \(\displaystyle{ -\frac{1}{2}}\) w każdym przedziale. Następnie przyrównaj katy do 2x i wylicz x (czyli podziel przez 2).

PS
Możesz uniknać rozważania dwóch przypadków rysujac sobie od razu wykres wartości bezwględnej z sinusa.
pacia1620
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 665
Rejestracja: 11 sty 2011, o 16:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 67 razy

nierownosc trygonometryczna

Post autor: pacia1620 »

tylko wlansie nie ma odczytywac tego z wykresu tylko wyliczyc to i nie wiem jal ;/
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

nierownosc trygonometryczna

Post autor: piasek101 »

Już Ci pisałem - rozwiązywanie nierówności trygonometrycznych trzeba (szczególnie gdy zaczyna się z nimi ,,zabawę") rozwiązywać w oparciu o wykresy; jak tego nie będziesz robić (wiem nauczyciele) to wiele razy trafisz na minę.
ODPOWIEDZ