rownosci trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
bignes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 18 paź 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

rownosci trygonometryczne

Post autor: bignes »

Mam wielki problem z dwoma zadaniami i wogóle nie wiem jak je ugryzc

zad.1. Uprosc wyrazenie:
a) \(\displaystyle{ \frac{ \ctg x - \tg x }{ \sin x \cdot \cos x } + \tg ^{2}x}\)
b) \(\displaystyle{ \tg ^{2}x+\ctg ^{2}x+2}\)
c) \(\displaystyle{ \sin ^{2} x \cdot \cos ^{2} x \cdot \left(\tg ^{2} x \cdot \sin ^{2} x+\ctg ^{2}x \cdot \cos ^{2} x+3\right)}\)
d) \(\displaystyle{ \frac{ \sin x - \cos x }{\cos ^{2} x} \cdot \frac{ \sin x + \cos x }{\cos ^{2}x }}\)

zad.2. Sprwadz, czy rownosc jest tozsamoscia trygonometryczna:
a) \(\displaystyle{ \frac{1-\tg ^{2}x }{\tg ^{2}x \cdot \left(1- \ctg x \right) ^{2} }= \frac{1+ \tg x }{1- \tg x }}\)
b) \(\displaystyle{ \ctg x \cdot \sin x \cdot \cos x + \frac{\cos ^{2}x }{ \tg x } = \ctg x}\)
c) \(\displaystyle{ \tg ^{2}x= \frac{ \tg x + \ctg x }{ \cos x } \cdot \sin ^{3}x}\)
d) \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{ \tg x } + \frac{1}{ \ctg x } \right) ^{2} = \frac{1}{\sin ^{2}x \cdot \cos ^{2}x }}\)

Wielkie dzieki za jakakolwiek pomoc

-- 7 lis 2011, o 21:19 --

pomoze cos ktos??
Ostatnio zmieniony 7 lis 2011, o 21:25 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
Lider Artur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 692
Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 107 razy

rownosci trygonometryczne

Post autor: Lider Artur »

Zad.1
a) Zamień tangens i kotangens iloraz odpowiednio sinusa i kosinusa.
ODPOWIEDZ