Proszę o pomoc.
Zad2. Wykaż, że:
\(\displaystyle{ \cos \frac{1}{9}\pi + \sin \frac{1}{9}\pi - \cos \frac{4}{9} \pi + \cos \frac{7}{9} \pi + \sin \frac{7}{9} \pi = 0}\)
Niestety wychodzą mi straszne głupoty.
Sumy i różnice funckji trygonometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 27 paź 2010, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sandomierz
- Podziękował: 5 razy
Sumy i różnice funckji trygonometrycznych
Ostatnio zmieniony 8 lis 2011, o 08:22 przez Anonymous, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Zły dział. Poprawa wiadomości. Sinus to \sin, cosinus to \cos.
Powód: Zły dział. Poprawa wiadomości. Sinus to \sin, cosinus to \cos.
Sumy i różnice funckji trygonometrycznych
Nie mam pomysłu tak późnej porze. Ale spróbuj przez wzory redukcyjne sprowadzić funkcje kąta \(\displaystyle{ \frac{7}{9}\pi}\) do funkcji kąta \(\displaystyle{ \frac{2}{9}\pi}\) i potem skorzystać ze wzorów na funkcje trygonometryczne kąta podwojonego. Z kątem \(\displaystyle{ \frac{4}{9}\pi}\) poradź sobie jako z dwukrotnym podwojeniem. Tak jakoś bym próbował, może to da efekt. Dobranoc.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Sumy i różnice funckji trygonometrycznych
To to raczej jest trygonometria, a nie granica funkcji. I prawdą to nie jest, wystarczy odpowiednio pogrupować i skorzystać ze wzoru na sumę sinusów/cosinusów.
Sumy i różnice funckji trygonometrycznych
Lorek, Dzięki, jakoś nie zauważyłem - już przeniosłem.
Wolfram Alpha: wartość wyrażenia to ponad 5. Może źle podano kąty. Ale nie w tym rzecz. Zadanie i tak może być pouczające, niezależnie od tego czy wychodzi zero, czy nie.
Wolfram Alpha: wartość wyrażenia to ponad 5. Może źle podano kąty. Ale nie w tym rzecz. Zadanie i tak może być pouczające, niezależnie od tego czy wychodzi zero, czy nie.