Mam problem przy narysowaniu wykresu funkcji:
a)\(\displaystyle{ y= \sin 2 x}\)
b)\(\displaystyle{ y= \sin \left( x- \frac{ \pi }{4} \right)}\) ( czy tutaj mam przesunac funkcje o \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4}}\) w prawo??)
c)\(\displaystyle{ y=| \tg x -1|}\)
Wykres funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 16 razy
Wykres funkcji
a) dwukrotne zwężenie odciętych wykresu (okres ma wynosić \(\displaystyle{ \pi}\))
b) przesunięcie o wektor \(\displaystyle{ \vec{u}=\left[ \frac{ \pi }{4},0\right]}\) (tak)
c) odbicie wykresu leżącego poniżej osi x i przesunięcie o wektor \(\displaystyle{ \vec{u}=\left[0,-1\right]}\)
b) przesunięcie o wektor \(\displaystyle{ \vec{u}=\left[ \frac{ \pi }{4},0\right]}\) (tak)
c) odbicie wykresu leżącego poniżej osi x i przesunięcie o wektor \(\displaystyle{ \vec{u}=\left[0,-1\right]}\)