jak wyliczy taka nierownosc?
\(\displaystyle{ \tg 2 x< \tg x}\)
wiem ze mozna to odczytac z wykresu ale musze to wyliczyc prosze o pomoc...
nierownosc trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 665
- Rejestracja: 11 sty 2011, o 16:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 67 razy
nierownosc trygonometryczna
czyli bedzie tak: ???
\(\displaystyle{ \frac{ \sin 3 x}{ \cos 2 x \cos x }= \frac{sinx(3-4sin ^{2} x)}{cosx(1-2sin ^{2}x) }}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sin 3 x}{ \cos 2 x \cos x }= \frac{sinx(3-4sin ^{2} x)}{cosx(1-2sin ^{2}x) }}\)
Ostatnio zmieniony 7 lis 2011, o 19:25 przez pacia1620, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 665
- Rejestracja: 11 sty 2011, o 16:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 67 razy
nierownosc trygonometryczna
\(\displaystyle{ \frac{sinx}{cosxcos2x}}\)-- 7 lis 2011, o 20:29 --a dalej musze robic tak ?:
\(\displaystyle{ (sinx)(cosxcos2x)<0}\)
\(\displaystyle{ (sinx)(cosxcos2x)<0}\)