Oblicz \(\displaystyle{ \sin \alpha + \cos \alpha}\), wiedząc, że \(\displaystyle{ \sin \alpha \cdot\cos \alpha=0,25}\)
co z tym zrobic?? jak to przekształcić??
Oblicz sin + cos
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 25 wrz 2010, o 19:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: mała cerkwica
- Podziękował: 24 razy
Oblicz sin + cos
Ostatnio zmieniony 7 lis 2011, o 18:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \sin i \cos.
Powód: Poprawa wiadomości: \sin i \cos.
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 25 wrz 2010, o 19:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: mała cerkwica
- Podziękował: 24 razy
Oblicz sin + cos
ale \(\displaystyle{ \sin \alpha + \cos \alpha}\) nie jest równe \(\displaystyle{ (\sin \alpha + \cos \alpha) ^{2} =sin ^{2} \alpha + \cos ^{2} \alpha - 2 \sin \alpha \cdot\cos \alpha}\)-- 7 lis 2011, o 19:04 --chyba że:
\(\displaystyle{ \sin \alpha + \cos \alpha= \sqrt{(\sin \alpha + \cos \alpha) ^{2} =sin ^{2} \alpha + \cos ^{2} \alpha - 2 \sin \alpha \cdot\cos \alpha
}= \sqrt{1-0,5}= \sqrt{0,5}}\) tak??
\(\displaystyle{ \sin \alpha + \cos \alpha= \sqrt{(\sin \alpha + \cos \alpha) ^{2} =sin ^{2} \alpha + \cos ^{2} \alpha - 2 \sin \alpha \cdot\cos \alpha
}= \sqrt{1-0,5}= \sqrt{0,5}}\) tak??
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Oblicz sin + cos
No właśnie. Czyli, dalej:
\(\displaystyle{ (\sin \alpha + \cos \alpha) ^{2} = \sin^2 \alpha + \cos^2 \alpha - 2\sin \alpha \cos \alpha = 1 - 2\cdot 0,25 = 0,5}\)
\(\displaystyle{ (\sin \alpha + \cos \alpha) ^{2} = \sin^2 \alpha + \cos^2 \alpha - 2\sin \alpha \cos \alpha = 1 - 2\cdot 0,25 = 0,5}\)