suma do potegi 6

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
primabalerina01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 387
Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
Płeć: Kobieta
Podziękował: 86 razy

suma do potegi 6

Post autor: primabalerina01 »

Mamy podane \(\displaystyle{ sinxcosx= \frac{1}{2}}\)
Oblicz:
\(\displaystyle{ sin ^{6}x+cos ^{6}x= (sin ^{2}x) ^{3}+(cos ^{2}x) ^{3} =(sin ^{2}x+cos ^{2}x) ^{3} =}\) i jak dalej ?
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

suma do potegi 6

Post autor: aalmond »

\(\displaystyle{ \sin ^{6}x+\cos ^{6}x = \left ( \sin ^{2}x+\cos ^{2}x \right ) (\sin ^{4} x - \sin ^{2} x \cos ^{2} x + \cos ^{4 } x )}\)
Ostatnio zmieniony 7 lis 2011, o 17:55 przez aalmond, łącznie zmieniany 1 raz.
primabalerina01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 387
Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
Płeć: Kobieta
Podziękował: 86 razy

suma do potegi 6

Post autor: primabalerina01 »

i jak dalej ?
damianxb3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 30 sty 2011, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 27 razy

suma do potegi 6

Post autor: damianxb3 »

Z pierwszego nawiasu masz jedynkę trygonometryczną, czyli możesz go pominąć w obliczeniach, a z drugiego rozłóż w identyczny sposób, jak pokazał kolega wyżej wyrażenie: \(\displaystyle{ \sin ^{4} x + \cos ^{4 } x}\)
ODPOWIEDZ