tożsamość trygonometryczna
- naznaczony
- Użytkownik
- Posty: 212
- Rejestracja: 11 wrz 2010, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Арзамас-16
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 15 razy
tożsamość trygonometryczna
\(\displaystyle{ \cos x + \sin x + \sin x \cdot \tg ^ {2}x- \frac{ \tg x }{ \cos x } = \cos x + \sin x + \sin x \cdot \frac{ \sin ^ {2}x}{ \cos ^ {2}x}- \frac{ \sin x }{ \cos x } \cdot \frac{1}{ \cos x }= \cos x + \sin x + \frac{ \sin ^ {3}x}{ \cos ^ {2}x}- \frac{ \sin x }{ \cos ^ {2}x}}\)
hmm gdzieś popełniłem błąd? bo nie wiem jak to policzyć teraz
hmm gdzieś popełniłem błąd? bo nie wiem jak to policzyć teraz
Ostatnio zmieniony 7 lis 2011, o 15:43 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawny zapis funkcji trygonometrycznych.
Powód: Niepoprawny zapis funkcji trygonometrycznych.
- naznaczony
- Użytkownik
- Posty: 212
- Rejestracja: 11 wrz 2010, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Арзамас-16
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 15 razy
tożsamość trygonometryczna
Rozumiem wyciągnąłeś przed nawias \(\displaystyle{ \sin x}\), więc rozumiem, że jest jakiś wzór mówiący, że
\(\displaystyle{ \sin ^ {2}x-1= \cos ^ {2}x}\), bo jak nie, to wybacz, ale nie rozumiem dla czego akurat tak.
ahhhhh, z jedynki trygonometrycznej tak?
----
\(\displaystyle{ \cos x + \sin x + \frac{ \sin ( \sin ^ {2}x-1)}{ \cos ^ {2}x}= \cos x + \sin x + \sin x}\) , tak ?
\(\displaystyle{ \sin ^ {2}x-1= \cos ^ {2}x}\), bo jak nie, to wybacz, ale nie rozumiem dla czego akurat tak.
ahhhhh, z jedynki trygonometrycznej tak?
----
\(\displaystyle{ \cos x + \sin x + \frac{ \sin ( \sin ^ {2}x-1)}{ \cos ^ {2}x}= \cos x + \sin x + \sin x}\) , tak ?
Ostatnio zmieniony 7 lis 2011, o 21:17 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Sinus to \sin, cosinus to \cos.
Powód: Sinus to \sin, cosinus to \cos.
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
tożsamość trygonometryczna
dobrze
\(\displaystyle{ \sin ^ {2}x-1= \cos ^ {2}x}\) tak, z jedynki trygonometrycznej
\(\displaystyle{ \sin ^ {2}x-1= \cos ^ {2}x}\) tak, z jedynki trygonometrycznej
Ostatnio zmieniony 7 lis 2011, o 21:17 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- naznaczony
- Użytkownik
- Posty: 212
- Rejestracja: 11 wrz 2010, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Арзамас-16
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 15 razy
tożsamość trygonometryczna
\(\displaystyle{ \sin ^ {2}x+ \cos ^ {2}x=1 \\alfgordon pisze:dobrze
\(\displaystyle{ \sin ^ {2}x-1= \cos ^ {2}x}\) tak, z jedynki trygonometrycznej
\sin ^ {2}x-1=- \cos ^ {2}x}\)
chyba nie ogarnąłem
Ostatnio zmieniony 7 lis 2011, o 21:18 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Sinus to \sin, cosinus to \cos.
Powód: Sinus to \sin, cosinus to \cos.
- naznaczony
- Użytkownik
- Posty: 212
- Rejestracja: 11 wrz 2010, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Арзамас-16
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 15 razy
tożsamość trygonometryczna
więc teraz to będzie tak wyglądać ?
\(\displaystyle{ \cos x+\sin x+ \frac{ \sin \left( \sin ^ {2}x-1\right)}{ \cos ^ {2}x}=\cos x+\sin x+ \frac{\sin x \cdot \left(- \cos ^ {2}x\right)}{ \cos ^ {2}x}}\)
\(\displaystyle{ \cos x+\sin x+ \frac{ \sin \left( \sin ^ {2}x-1\right)}{ \cos ^ {2}x}=\cos x+\sin x+ \frac{\sin x \cdot \left(- \cos ^ {2}x\right)}{ \cos ^ {2}x}}\)
Ostatnio zmieniony 7 lis 2011, o 21:19 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Niepoprawny zapis funkcji trygonometrycznych.
Powód: Poprawa wiadomości. Niepoprawny zapis funkcji trygonometrycznych.
- naznaczony
- Użytkownik
- Posty: 212
- Rejestracja: 11 wrz 2010, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Арзамас-16
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 15 razy
tożsamość trygonometryczna
Nie mam pojęcia w jaki sposób to teraz skrócić.
Nie widzę jak skrócić te sinusy
Nie widzę jak skrócić te sinusy
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
tożsamość trygonometryczna
\(\displaystyle{ \cos x+\sin x+ \frac{\sin x \cdot \left(- \cos ^ {2}x\right)}{ \cos ^ {2}x} =\cos x+\sin x -\sin x =\cos x}\)