wyznaczenie okresu funkcji trygonometrycznej

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
djmostek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 17 lut 2007, o 10:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lodz
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

wyznaczenie okresu funkcji trygonometrycznej

Post autor: djmostek »

Jak wyznaczyć (od technicznej strony, jakie kroki musze wykonać) okres funkcji \(\displaystyle{ sin^2 (x)}\)
chlorofil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 548
Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 96 razy

wyznaczenie okresu funkcji trygonometrycznej

Post autor: chlorofil »

\(\displaystyle{ \sin ^2 x = \frac{1-\cos (2x)}{2}}\)

A z okresem funkcji \(\displaystyle{ \cos (2x)}\) już sobie poradzisz
djmostek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 17 lut 2007, o 10:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lodz
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

wyznaczenie okresu funkcji trygonometrycznej

Post autor: djmostek »

czyli jedyną receptą na takie niestandardowe przypadki jest kombinowanie do prostszej postaci
chlorofil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 548
Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 96 razy

wyznaczenie okresu funkcji trygonometrycznej

Post autor: chlorofil »

Tak, sprowadzanie do prostszej postaci - w tym przypadku do funkcji, której okres znamy.
ODPOWIEDZ