jaka jest dokladna wartosc tg

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
jessicala
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 11 wrz 2011, o 20:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: LA
Podziękował: 8 razy

jaka jest dokladna wartosc tg

Post autor: jessicala »

\(\displaystyle{ \cos \left( \tg ^{-1} \left( \frac{ \sqrt{3} }{4} \right) \right)}\)

doszlam do tego momentu:
\(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{ \sqrt{3} }{4}}\)
i niestety nie wiem co dalej. bardzo prosilabym o pomoc
Ostatnio zmieniony 7 lis 2011, o 07:04 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skalowanie nawiasów.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

jaka jest dokladna wartosc tg

Post autor: Lorek »

A dalej trzeba wyznaczyć \(\displaystyle{ \cos \alpha}\) wiedząc, że \(\displaystyle{ \alpha \in \left(0,\frac{\pi}{2}\right)}\)
ODPOWIEDZ