Równania trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
ptasiek123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 2 mar 2010, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Równania trygonometryczne

Post autor: ptasiek123 »

a)
\(\displaystyle{ \cos(x+ \frac{ \pi }{6})=\sin2x}\)
b)
\(\displaystyle{ \tg x=\tg \frac{1}{x}}\)
c)
\(\displaystyle{ \cos x+\sin x= \frac{\cos 2x}{1-\sin 2x}}\)
Pancernik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 634
Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 143 razy

Równania trygonometryczne

Post autor: Pancernik »

\(\displaystyle{ \cos\alpha = \sin\left( \frac{\pi}{2} -\alpha\right)}\)
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Równania trygonometryczne

Post autor: octahedron »

\(\displaystyle{ b)\\
\tg x=\tg \frac{1}{x}\\
x=\frac{1}{x}+k\pi,\ k\in Z\\
x^2-k\pi x-1=0\\
\Delta =k^2\pi^2+4>0\\
x=\frac{k\pi-\sqrt{k^2\pi^2+4}}{2}\ \vee\ x=\frac{k\pi+\sqrt{k^2\pi^2+4}}{2}\\}\)
ODPOWIEDZ