czy równanie:
\(\displaystyle{ \sin x = \cos x}\)
mozna tak rozwiązać ?
\(\displaystyle{ \sin x = \cos x |\;\; \cos x \\
\frac{ \sin x }{ \cos x } =1 \\
\tg x =1\\
x _{0} = \frac{ \pi }{4} +2k \pi}\)
rownanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gostyń
- Podziękował: 9 razy
rownanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 6 lis 2011, o 22:08 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gostyń
- Podziękował: 9 razy
rownanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ \cos x \neq 0}\)
-- 6 lis 2011, o 22:03 --
zamiast \(\displaystyle{ 2k \pi}\) powinno byc\(\displaystyle{ k \pi}\) tak ?
-- 6 lis 2011, o 22:03 --
zamiast \(\displaystyle{ 2k \pi}\) powinno byc\(\displaystyle{ k \pi}\) tak ?
Ostatnio zmieniony 6 lis 2011, o 22:09 przez ares41, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.