równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
pacia1620
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 665
Rejestracja: 11 sty 2011, o 16:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 67 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: pacia1620 »

rozwiąż równanie :


a) \(\displaystyle{ \left| \tg x + \ctg x \right| = \frac{4}{ \sqrt{3} }}\)


\(\displaystyle{ \tg x + \ctg x = \frac{4}{ \sqrt{3} } \vee \tg x + \ctg x = - \frac{4}{ \sqrt{3} }\\
\frac{ \sin x }{ \cos x } + \frac{ \cos x }{ \sin x } = \frac{4}{ \sqrt{3} } \\
\\
\frac{\sin ^{2} x+\cos ^{2}x}{ \sin x \cos x } = \frac{4}{ \sqrt{3} } \\
\\
\frac{1}{ \sin x \cos x } = \frac{4}{ \sqrt{3} } \\
\\
\sqrt{3}=4 \cdot \sin x \cos x \\
\sqrt{3} =2 \cdot \sin 2 x \\
\sin 2 x= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
Ostatnio zmieniony 6 lis 2011, o 17:33 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: Lbubsazob »

Ponieważ \(\displaystyle{ \tg x= \frac{1}{\ctg x}}\), łatwo będzie podstawić \(\displaystyle{ t=\tg x}\). Zostanie równanie \(\displaystyle{ \left| t+\frac{1}{t}\right|= \frac{4}{\sqrt3}}\) i można skorzystać z definicji wartości bezwzględnej.
pacia1620
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 665
Rejestracja: 11 sty 2011, o 16:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 67 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: pacia1620 »

a czy to co zrobiłam tez jest dobrze
?
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: Lbubsazob »

Tak, tylko musisz jeszcze rozwiązać to drugie równanie \(\displaystyle{ \tg x+\ctg x= - \frac{4}{ \sqrt{3} }}\) i dodać założenia, że \(\displaystyle{ \sin x,\cos x \neq 0}\).
pacia1620
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 665
Rejestracja: 11 sty 2011, o 16:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 67 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: pacia1620 »

dziekuje
ODPOWIEDZ