Funkcja arc uproszczenie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
viruss3000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 23 gru 2010, o 12:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 13 razy

Funkcja arc uproszczenie

Post autor: viruss3000 »

\(\displaystyle{ \arcsin \sin ( x - \pi) = x - \pi}\)

Może mi ktoś wyjaśnić skąd wzięła się prawa strona
Ostatnio zmieniony 6 lis 2011, o 17:10 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu funkcji.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Funkcja arc uproszczenie

Post autor: Lbubsazob »

Przecież \(\displaystyle{ \arc\sin x}\) jest funkcją odwrotną do \(\displaystyle{ \sin x}\), czyli \(\displaystyle{ \arc\sin\left( \sin x\right)=x}\).
ODPOWIEDZ