Nierówność trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Nimir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 27 wrz 2011, o 19:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

Nierówność trygonometryczna

Post autor: Nimir »

\(\displaystyle{ \left| 2 \sin x - 3\cos ^{2}x + \cos x \right| > x - 2x ^{2} - 1}\)

Jakieś pomysły, bo ja doszedłem do :
\(\displaystyle{ \left| 3\sin ^{2}x + \sin x - 2\right| > -2x ^{2} +x -1}\)

Z początku myślałem, że skoro
\(\displaystyle{ f(x)=\left| 3\sin ^{2}x + \sin x - 2\right|}\) jest większe od zera, a
\(\displaystyle{ g(x)=-2x ^{2} +x -1}\) ma \(\displaystyle{ y _{w} = - \frac{7}{8}}\) i współczynnik kierunkowy mniejszy od zera, to będzie zawsze niżej od f(x), więc \(\displaystyle{ x \in \mathbb{R}}\) ale to się wydaje za proste
Ostatnio zmieniony 5 lis 2011, o 23:03 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu funkcji trygonometrycznych.
chlorofil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 548
Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 96 razy

Nierówność trygonometryczna

Post autor: chlorofil »

Twoje rozumowanie jest poprawne.
ODPOWIEDZ