Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 22 cze 2010, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 25 razy
Równanie trygonometryczne
teraz mam trudniejszy przyklad do ktorego wogole nie mam startu:
\(\displaystyle{ 4\sin( \pi x)=4x ^{2} - 4x + 5}\)
prosilbym o jakas wskazowke
\(\displaystyle{ 4\sin( \pi x)=4x ^{2} - 4x + 5}\)
prosilbym o jakas wskazowke
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Równanie trygonometryczne
Jakie wartości może przyjmować funkcja kwadratowa z prawej strony równości ?
Jakie wartości może przyjmować wyrażenie z lewej strony równości ?
Jakie wartości może przyjmować wyrażenie z lewej strony równości ?
-
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 22 cze 2010, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 25 razy
Równanie trygonometryczne
sinus od \(\displaystyle{ \left\langle-4,4\right\rangle}\)
a kwadratowa
\(\displaystyle{ \left\langle \frac{1}{2} ,+ \infty \right\rangle}\)
no i to jeszcze mi nie pomaga
a kwadratowa
\(\displaystyle{ \left\langle \frac{1}{2} ,+ \infty \right\rangle}\)
no i to jeszcze mi nie pomaga
Ostatnio zmieniony 5 lis 2011, o 22:33 przez ares41, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.9 Instrukcji LaTeX-a.
Powód: Punkt 2.9 Instrukcji LaTeX-a.
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Równanie trygonometryczne
To za mało.
Jeszcze warunek \(\displaystyle{ 4x ^{2} - 4x + 5=4}\)
Zauważ, że nie wszystkie rozwiązanie pierwszego warunku ( tego dla sinusa ) spełniają wyjściowe równania.
Jeszcze warunek \(\displaystyle{ 4x ^{2} - 4x + 5=4}\)
Zauważ, że nie wszystkie rozwiązanie pierwszego warunku ( tego dla sinusa ) spełniają wyjściowe równania.
-
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 22 cze 2010, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 25 razy
Równanie trygonometryczne
to z rownania kwadratowego \(\displaystyle{ x= \frac{1}{2}}\)
i wtedy sinusa nie liczyc czy jak?
bo to jest prawidlowa odpowiedz
dla sinusa mi wyszlo: \(\displaystyle{ x=- \frac{ \pi }{2} + 2k \pi}\)
i wtedy sinusa nie liczyc czy jak?
bo to jest prawidlowa odpowiedz
dla sinusa mi wyszlo: \(\displaystyle{ x=- \frac{ \pi }{2} + 2k \pi}\)
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Równanie trygonometryczne
Dla sinusa wychodzi \(\displaystyle{ \frac{1}{2}+2k}\), co po uwzględnieniu wyniku z kwadratowej daje nam odp, że \(\displaystyle{ x= \frac{1}{2}}\)