Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
DarkStunt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 22 cze 2010, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 25 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: DarkStunt »

nie moge ruszyc tego rownania:

\(\displaystyle{ \sin ^{2} x - 8\sin x \cos x+ 7 \cos ^{2} x = 0}\)

rozpisywac \(\displaystyle{ \sin ^{2} i \cos ^{2}}\) z 1 trygonometrycznej?
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Psiaczek »

zauważ, że gdy \(\displaystyle{ \cos x=0}\) twoje równanie jest fałszywe, więc możesz podzielić stronami przez \(\displaystyle{ \cos^2 x}\) i nie zgubisz pierwiastków. Podziel i wprowadź niewiadomą pomocniczą za tangens, i rozwiąż kwadratowe.
DarkStunt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 22 cze 2010, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 25 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: DarkStunt »

dzieki!
ODPOWIEDZ