narysuj funkcje trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
jessicala
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 11 wrz 2011, o 20:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: LA
Podziękował: 8 razy

narysuj funkcje trygonometryczna

Post autor: jessicala »

narysuj funkcje: \(\displaystyle{ y = 2\cos \left( \frac{1}{2}x + \frac{ \pi }{2} \right) + 2}\)
pamietaj o obliczeniu amplitudy, przesuniecie (phase shift), okres, narysuj 2 okresy
Ostatnio zmieniony 5 lis 2011, o 20:12 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości - dodałem skalowanie nawiasów.
Glo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 684
Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 101 razy

narysuj funkcje trygonometryczna

Post autor: Glo »

2 przed cosinusem oznacza, że amplituda będzie dwukrotnie większa. 2 za cosinusem mówi, że cały wykres należy przesunąć o wektor \(\displaystyle{ v=[0;2]}\). Dla argumentu wyciągnij jedną druga przed nawias, wtedy wykres będzie dwukrotnie bardziej 'rozciągnięty' na osi poziomej oraz przesunięty o wartość liczbową w nawiasie (\(\displaystyle{ \pi}\)) w lewo.
ODPOWIEDZ