Funkcja cyklometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
h5n11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 10 kwie 2011, o 00:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 64 razy

Funkcja cyklometryczna

Post autor: h5n11 »

Jak to obliczyć?
\(\displaystyle{ cos2(arcsin\frac{1}{4})}\)
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Funkcja cyklometryczna

Post autor: tometomek91 »

skprzystaj ze wzoru
\(\displaystyle{ \cos{2\alpha}=1-2 \sin^2{\alpha}}\)
h5n11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 10 kwie 2011, o 00:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 64 razy

Funkcja cyklometryczna

Post autor: h5n11 »

Skąd ten wzorek? Znaczy jak go wyprowadzić; jeżeli łatwo?
Coś z tego?
\(\displaystyle{ cos2\alpha = cos^{2}\alpha - sin^{2}\alpha}\)-- 5 lis 2011, o 00:51 --dobra już widzę
ODPOWIEDZ