Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 347
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 00:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 223 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozwiąż równanie
Rozwiąż równanie: \(\displaystyle{ 2\sin x+ \sqrt{3}\tg x=0}\).
Rozwiązałam w następujący sposób: \(\displaystyle{ \sin x(2+ \frac{ \sqrt{3} }{\cos x})=0}\)
\(\displaystyle{ \sin x=0 \vee \cos x= \frac{-2 \sqrt{3} }{3}}\)
Dziedzina \(\displaystyle{ x \neq \frac{k \pi }{2}}\)
Pozdrawiam.
Rozwiązałam w następujący sposób: \(\displaystyle{ \sin x(2+ \frac{ \sqrt{3} }{\cos x})=0}\)
\(\displaystyle{ \sin x=0 \vee \cos x= \frac{-2 \sqrt{3} }{3}}\)
Dziedzina \(\displaystyle{ x \neq \frac{k \pi }{2}}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 548
- Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 96 razy
Rozwiąż równanie
Dziedzina źle. \(\displaystyle{ x \neq \frac{\pi}{2}+k\pi}\)
W rozwiązaniu w drugiej części też jest błąd. Powinno wyjść:
\(\displaystyle{ \cos x=-\frac{\sqrt 3}{2}}\)
Moja rada: weź jakąś książkę i naucz się najpierw wyrażeń algebraicznych i podstawowych przekształceń wzorów, a potem bierz się za równania trygonometryczne. I nie mówię tego złośliwie, po prostu te podstawy są niezbędne.
W rozwiązaniu w drugiej części też jest błąd. Powinno wyjść:
\(\displaystyle{ \cos x=-\frac{\sqrt 3}{2}}\)
Moja rada: weź jakąś książkę i naucz się najpierw wyrażeń algebraicznych i podstawowych przekształceń wzorów, a potem bierz się za równania trygonometryczne. I nie mówię tego złośliwie, po prostu te podstawy są niezbędne.
-
- Użytkownik
- Posty: 347
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 00:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 223 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozwiąż równanie
Ok wezmę to sobie do serca, ale biorąc pod uwagę inny wariant- zacznę się wysypiać, bo jak na razie to chodzę o 3 nad ranem i jak sama zauważyłam robię głupie błędy.chlorofil pisze: Moja rada: weź jakąś książkę i naucz się najpierw wyrażeń algebraicznych i podstawowych przekształceń wzorów, a potem bierz się za równania trygonometryczne. I nie mówię tego złośliwie, po prostu te podstawy są niezbędne.
-
- Użytkownik
- Posty: 548
- Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 96 razy
Rozwiąż równanie
Wykresy musisz mieć ładnie rozrysowane w zeszycie w kratkę, tak żeby było widać rozwiązania dla podstawowych kątów: 30, 60 i 90, a także ujemnych. I odczytywać te rozwiązania z wykresów. Sam ich nie pamiętam więc zawsze patrzę na wykresy. Inaczej będziesz popełniać błędy.
-
- Użytkownik
- Posty: 347
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 00:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 223 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozwiąż równanie
Jeśli możesz to rozpisz jak do tego doszedłeś.chlorofil pisze:W rozwiązaniu w drugiej części też jest błąd. Powinno wyjść:
\(\displaystyle{ \cos x=-\frac{\sqrt 3}{2}}\)
-- 4 lis 2011, o 23:31 --
Właśnie jak na razie mam problem z tymi ujemnymi.chlorofil pisze:Wykresy musisz mieć ładnie rozrysowane w zeszycie w kratkę, tak żeby było widać rozwiązania dla podstawowych kątów: 30, 60 i 90, a także ujemnych. I odczytywać te rozwiązania z wykresów. Sam ich nie pamiętam więc zawsze patrzę na wykresy. Inaczej będziesz popełniać błędy.
-
- Użytkownik
- Posty: 548
- Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 96 razy
Rozwiąż równanie
Ok.
\(\displaystyle{ 2+\frac{\sqrt 3}{\cos x}=0\\
\frac{\sqrt 3}{\cos x} = -2 \ / \cdot \cos x\\
-2 \cos x = \sqrt 3\\
\cos x = -\frac{\sqrt 3}{2}}\)
\(\displaystyle{ 2+\frac{\sqrt 3}{\cos x}=0\\
\frac{\sqrt 3}{\cos x} = -2 \ / \cdot \cos x\\
-2 \cos x = \sqrt 3\\
\cos x = -\frac{\sqrt 3}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 347
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 00:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 223 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozwiąż równanie
Mam problem z wyliczeniem x. Wiem, że wartość \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) funkcja cos osiąga dla \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{6}}\) zatem dla wartości \(\displaystyle{ \frac{ -\sqrt{3} }{2}}\) x obliczam w następujący (niestety niepoprawny) sposób \(\displaystyle{ x=\frac{- \pi }{2}- \frac{ \pi }{6}= \frac{-4 \pi }{6}}\) oraz \(\displaystyle{ x=\frac{ \pi }{2}+ \frac{ \pi }{6}= \frac{4 \pi }{6}}\). Jakim sposobem wyliczyć x? To dla mnie ważne.chlorofil pisze: \(\displaystyle{ \cos x = -\frac{\sqrt 3}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 548
- Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 96 razy
Rozwiąż równanie
pini, z wykresu. \(\displaystyle{ \cos x}\) przyjmuje pierwszy raz dla dodatnich \(\displaystyle{ x}\) wartość \(\displaystyle{ -\frac{\sqrt 3}{2}}\) dla \(\displaystyle{ x=\frac{5\pi}{6}}\) i będzie przyjmował tę wartość z okresem \(\displaystyle{ 2k\pi}\). Ponieważ \(\displaystyle{ \cos x}\) jest funkcją parzystą, to:
\(\displaystyle{ \cos (-x) = \cos x}\),
natychmiast więc dostajesz, że drugą wartością jest:
\(\displaystyle{ x = -\frac{5\pi}{6} + 2k\pi}\).
\(\displaystyle{ \cos (-x) = \cos x}\),
natychmiast więc dostajesz, że drugą wartością jest:
\(\displaystyle{ x = -\frac{5\pi}{6} + 2k\pi}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 347
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 00:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 223 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozwiąż równanie
Wiem, że z wykresu, tylko, że na nim nic takiego nie jest zaznaczone. Wobec tego muszę sama wyliczyć dla jakich x wartość wynosi \(\displaystyle{ \frac{- \sqrt{3} }{2}}\) tylko, że ja nie wiem jak.
-
- Użytkownik
- Posty: 548
- Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 96 razy
Rozwiąż równanie
W takim razie musisz poczytać o wzorach redukcyjnych, dlatego, że na podstawie pierwszej ćwiartki można obliczyć wartości we wszystkich innych.