wyznacz wartości parametru
-
- Użytkownik
- Posty: 347
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 00:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 223 razy
- Pomógł: 1 raz
wyznacz wartości parametru
Nie wiem gdzie popełniam błąd w rozwizw. zad.
Funkcja g określona jest wzorem \(\displaystyle{ g(x)=x ^{2}+ \cos \alpha \cdot x+\sin \alpha + 3}\). Wyznacz te wartości parametru \(\displaystyle{ \alpha}\), dla których najmniejsza wartość funkcji g jest równa \(\displaystyle{ 2}\).
\(\displaystyle{ y = \frac{-\Delta}{4a}=2}\)
Rozwiązuję równanie:
\(\displaystyle{ \frac{-(\cos ^{2} \alpha -4(\sin \alpha +3)) }{4}=2}\)
Po uprostrzeniu
\(\displaystyle{ \sin ^{2} \alpha +4\sin \alpha +3=0}\)
Podstawiam niewiadomą t
\(\displaystyle{ t= \frac{-4-2}{2}=-3}\) nie spełnia rozwiąz. \(\displaystyle{ \vee t=-1}\) nie spełnia rozwiąz.
Proszę o wskazanie błędu.
Pozdrawiam.
Funkcja g określona jest wzorem \(\displaystyle{ g(x)=x ^{2}+ \cos \alpha \cdot x+\sin \alpha + 3}\). Wyznacz te wartości parametru \(\displaystyle{ \alpha}\), dla których najmniejsza wartość funkcji g jest równa \(\displaystyle{ 2}\).
\(\displaystyle{ y = \frac{-\Delta}{4a}=2}\)
Rozwiązuję równanie:
\(\displaystyle{ \frac{-(\cos ^{2} \alpha -4(\sin \alpha +3)) }{4}=2}\)
Po uprostrzeniu
\(\displaystyle{ \sin ^{2} \alpha +4\sin \alpha +3=0}\)
Podstawiam niewiadomą t
\(\displaystyle{ t= \frac{-4-2}{2}=-3}\) nie spełnia rozwiąz. \(\displaystyle{ \vee t=-1}\) nie spełnia rozwiąz.
Proszę o wskazanie błędu.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 4 lis 2011, o 08:11 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
wyznacz wartości parametru
jak z tego:
\(\displaystyle{ \frac{-(\cos ^{2} \alpha -4(\sin \alpha +3)) }{4}=2}\)
otrzymałaś to:
\(\displaystyle{ \sin ^{2} \alpha +4\sin \alpha +3=0}\)
?
\(\displaystyle{ \frac{-(\cos ^{2} \alpha -4(\sin \alpha +3)) }{4}=2}\)
otrzymałaś to:
\(\displaystyle{ \sin ^{2} \alpha +4\sin \alpha +3=0}\)
?
-
- Użytkownik
- Posty: 347
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 00:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 223 razy
- Pomógł: 1 raz
wyznacz wartości parametru
zamieniłam \(\displaystyle{ \cos ^{2} \alpha}\) na \(\displaystyle{ 1-\sin ^{2} \alpha}\)
\(\displaystyle{ -1+\sin ^{2} \alpha +2\sin \alpha +12-8=0}\)
\(\displaystyle{ -1+\sin ^{2} \alpha +2\sin \alpha +12-8=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
wyznacz wartości parametru
\(\displaystyle{ \frac{-(\cos ^{2} \alpha -4(\sin \alpha +3)) }{4}=2}\)
\(\displaystyle{ \cos ^{2} \alpha -4(\sin \alpha +3)=-8}\)
\(\displaystyle{ \cos ^{2} \alpha -4\sin \alpha -12=-8}\)
\(\displaystyle{ 1-\sin ^{2} \alpha -4\sin \alpha -12+8=0}\)
\(\displaystyle{ \cos ^{2} \alpha -4(\sin \alpha +3)=-8}\)
\(\displaystyle{ \cos ^{2} \alpha -4\sin \alpha -12=-8}\)
\(\displaystyle{ 1-\sin ^{2} \alpha -4\sin \alpha -12+8=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
wyznacz wartości parametru
Tu miałaś coś innego.pini pisze:zamieniłam \(\displaystyle{ \cos ^{2} \alpha}\) na \(\displaystyle{ 1-\sin ^{2} \alpha}\)
\(\displaystyle{ -1+\sin ^{2} \alpha +2\sin \alpha +12-8=0}\)
-- dzisiaj, o 23:08 --
Już znalazłam.
Czemu według Ciebie to nie spełnia warunków zadania?
pini pisze:\(\displaystyle{ t=-1}\) nie spełnia rozwiąz.
-
- Użytkownik
- Posty: 347
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 00:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 223 razy
- Pomógł: 1 raz
wyznacz wartości parametru
Faktycznie pomyliłam się wrzucając, ale w rezultacie sprowadzało się do tego samego co napisałaś. Czyli gdzie tkwi błąd w moim rozwiązywaniu?
Ostatnio zmieniony 3 lis 2011, o 23:14 przez pini, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 347
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 00:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 223 razy
- Pomógł: 1 raz
wyznacz wartości parametru
teraz już zauważam, spełnia.
-- 3 lis 2011, o 23:13 --
Dzięki.-- 4 lis 2011, o 12:57 --Po obliczeniu wychodzi \(\displaystyle{ \sin \alpha =- \frac{ \sqrt{2} }{2} \vee \sin \alpha = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\). Pierwsze równanie (wynika to z odp.) nie wiem dlaczego nie spełnia rozwiązania. Może jednak jest gdzieś błąd w rozwiązywaniu delty.
-- 3 lis 2011, o 23:13 --
Dzięki.-- 4 lis 2011, o 12:57 --Po obliczeniu wychodzi \(\displaystyle{ \sin \alpha =- \frac{ \sqrt{2} }{2} \vee \sin \alpha = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\). Pierwsze równanie (wynika to z odp.) nie wiem dlaczego nie spełnia rozwiązania. Może jednak jest gdzieś błąd w rozwiązywaniu delty.