nierówność trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Jedwabisty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 6 gru 2010, o 17:47
Płeć: Mężczyzna

nierówność trygonometryczna

Post autor: Jedwabisty »

wiedząc że \(\displaystyle{ x \in \left( 0, \frac{ \pi }{4} \right)}\) dowieść, że zachodzi:
\(\displaystyle{ \frac{\cos x}{ \sin ^ 2 x(\cos x - \sin x)} >8}\)
Ostatnio zmieniony 3 lis 2011, o 22:24 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

nierówność trygonometryczna

Post autor: Justka »

Równoważnie \(\displaystyle{ A=\frac{ \frac{\cos x}{\sin x} }{ \sin x (\cos x- \sin x) }>8}\), ponieważ \(\displaystyle{ (\cos x - \sin x)>0}\) dla iksów z podanego przedziału to korzystając z nierówności pomiędzy średnimi mamy \(\displaystyle{ A > \frac{\frac{\cos x}{\sin x}}{\frac{1}{4}(\sin x + (\cos x - \sin x))^2} = \frac{4}{\sin x \cos x} = \frac{8}{\sin 2x }>8}\). Faktycznie \(\displaystyle{ \sin 2x}\) dla \(\displaystyle{ x \in (0,\frac{\pi}{4})}\) przyjmuje wartości \(\displaystyle{ 0<\sin 2x < 1}\), zatem nierówność jest prawdziwa
ODPOWIEDZ