Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
-
sejman
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 29 gru 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sztu
- Podziękował: 22 razy
Post
autor: sejman »
Uzasadnij nierówność:
\(\displaystyle{ \left| sinx-cosy\right| \le \left| x-y\right|}\) Prosze o jakieś wskazówki
-
Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Post
autor: Lorek »
\(\displaystyle{ x=y=0}\) i wtedy
\(\displaystyle{ |\sin x-\cos y|=|\sin 0-\cos 0|=1>|0-0|}\)
tak że to nie jest prawda.
-
sejman
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 29 gru 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sztu
- Podziękował: 22 razy
Post
autor: sejman »
przepraszam miało być
\(\displaystyle{ \left| sinx-siny\right| \le \left| x-y\right|}\)
-
Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Post
autor: Lorek »
No to na początek różnica sinusów, a potem trzeba skorzystać z dwóch nierówności, jedna jest oczywista, a druga dobrze znana.
-
sejman
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 29 gru 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sztu
- Podziękował: 22 razy
Post
autor: sejman »
To jaka nierówność jest oczywista, a jaka dobrze znana?
-
Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Post
autor: Lorek »
Masz 269594.htm , ostatnio dużo osób o to prosi. Dali wam to na zajęciach?