Układ równań trygonometrycznych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Histeria
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 9 lis 2009, o 17:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ///////
Podziękował: 11 razy

Układ równań trygonometrycznych

Post autor: Histeria »

\(\displaystyle{ sinx= \frac{ \sqrt{6} }{3} siny

cosx = \sqrt{2} cos y}\)

Jakieś wskazówki?
chlorofil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 548
Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 96 razy

Układ równań trygonometrycznych

Post autor: chlorofil »

Możesz podnieść oba równania stronami do kwadratu i potem w drugim zamienić cosinusy na sinusy z jedynki trygonometrycznej, tylko uważaj na założenia, bo \(\displaystyle{ a=b \ \Rightarrow \ a^2 = b^2}\), ale nie odwrotnie.
Histeria
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 9 lis 2009, o 17:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ///////
Podziękował: 11 razy

Układ równań trygonometrycznych

Post autor: Histeria »

Dziękuję, już dalej wiem co i jak
ODPOWIEDZ