Wykres funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
sejman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 29 gru 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sztu
Podziękował: 22 razy

Wykres funkcji

Post autor: sejman »

Proszę o pomoc w przekształceniu tego wzoru:
\(\displaystyle{ \sqrt{3}sin2x+cos2x=y}\)
Tak abym mógł narysować wykres. Wiem, że wzór po przekształceniach powininen wyglądac tak:
\(\displaystyle{ 2sin\left( 2x+ \frac{\pi}{6} \right)}\)
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Wykres funkcji

Post autor: aalmond »

Zastosuj wzór na sinus sumy kątów.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wykres funkcji

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \sqrt{3}sin2x+cos2x=2( \frac{\sqrt{3}}{2} sin2x+ \frac{1}{2} cos2x)=...}\)
sejman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 29 gru 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sztu
Podziękował: 22 razy

Wykres funkcji

Post autor: sejman »

I dalej mam wykorzystać sinus i cosinus podwojonego kąta?

Ok, już mam, dzięki wielkie.
ODPOWIEDZ