przedstawianie w postaci iloczynnu wyrażeń

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
alabamaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 2 lut 2011, o 17:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

przedstawianie w postaci iloczynnu wyrażeń

Post autor: alabamaa »

Witam!
Proszę o pomoc w zadaniu:
Przedstaw w postaci iloczynu następujące wyrażenia:

\(\displaystyle{ a) sinx+cosx}\)
\(\displaystyle{ b) tgx-ctgx}\)

z góry dzięki za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony 3 lis 2011, o 17:39 przez alabamaa, łącznie zmieniany 1 raz.
chlorofil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 548
Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 96 razy

przedstawianie w postaci iloczynnu wyrażeń

Post autor: chlorofil »

Przydatne będą wzory na sumę sinusów i cosinusów.
alabamaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 2 lut 2011, o 17:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

przedstawianie w postaci iloczynnu wyrażeń

Post autor: alabamaa »

oks, to się domyśliłam, bo taki miałam temat. tylko nie mam pojęcia jak ich w tym przypadku użyć... no bo jak? muszę zamienić cos na sin, żebym mogła ich użyć? w jakis sposób?-- 3 lis 2011, o 18:36 --btw, zrobiłam błąd:
powinno być \(\displaystyle{ sinx+cosx}\)
\(\displaystyle{ tgx+ctgx}\)
chlorofil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 548
Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 96 razy

przedstawianie w postaci iloczynnu wyrażeń

Post autor: chlorofil »

\(\displaystyle{ \cos x = \sin \left( \frac{\pi}{2}-x\right)\\ \tg x = \frac{\sin x}{\cos x}}\)
alabamaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 2 lut 2011, o 17:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

przedstawianie w postaci iloczynnu wyrażeń

Post autor: alabamaa »

o kurczę, ale jestem głupia. dzięki
ODPOWIEDZ