liczba wymierna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
pini
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 347
Rejestracja: 8 paź 2011, o 00:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 223 razy
Pomógł: 1 raz

liczba wymierna

Post autor: pini »

Oblicz \(\displaystyle{ b=\cos 45 \cdot \cos ^{2}54+ \sin 4 5 \cdot \sin ^{2}54}\)

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2 lis 2011, o 23:59 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

liczba wymierna

Post autor: anna_ »

podstaw wartości pod cosinus i sinus 45 stopni, potem da się coś wyłączyć przed nawias ( w nawiasie zostanie jedynka trygonometryczna)
pini
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 347
Rejestracja: 8 paź 2011, o 00:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 223 razy
Pomógł: 1 raz

liczba wymierna

Post autor: pini »

Dzięki.
ODPOWIEDZ