rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 347
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 00:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 223 razy
- Pomógł: 1 raz
rozwiąż równanie
Rozwiąż równanie:
a) \(\displaystyle{ tg(3x- \frac{ \pi }{3})= \sqrt{3}}\) rozwiązałam w następujący sposób
najpierw wyznaczyłam x dla \(\displaystyle{ tg3x= \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ 3x \in \frac{ \pi }{3}+k \pi}\)
\(\displaystyle{ x \in \frac{ \pi }{9}+ \frac{k \pi}{3}}\)
później całość przesuwam o \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{3}}\) w prawo \(\displaystyle{ x \in \frac{ \pi +3 \pi }{9}}\) i otrzymuję \(\displaystyle{ x \in \frac{4 \pi }{9}+ \frac{k \pi }{3}}\) i mój wynik nie zgadza się z odp.
b) \(\displaystyle{ \cos (2x+ \frac{ \pi }{3})=1}\) w zbiorze \(\displaystyle{ <0,2 \pi>}\)
i na ten podpunkt nie mam pomysłu.
Pozdrawiam.
a) \(\displaystyle{ tg(3x- \frac{ \pi }{3})= \sqrt{3}}\) rozwiązałam w następujący sposób
najpierw wyznaczyłam x dla \(\displaystyle{ tg3x= \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ 3x \in \frac{ \pi }{3}+k \pi}\)
\(\displaystyle{ x \in \frac{ \pi }{9}+ \frac{k \pi}{3}}\)
później całość przesuwam o \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{3}}\) w prawo \(\displaystyle{ x \in \frac{ \pi +3 \pi }{9}}\) i otrzymuję \(\displaystyle{ x \in \frac{4 \pi }{9}+ \frac{k \pi }{3}}\) i mój wynik nie zgadza się z odp.
b) \(\displaystyle{ \cos (2x+ \frac{ \pi }{3})=1}\) w zbiorze \(\displaystyle{ <0,2 \pi>}\)
i na ten podpunkt nie mam pomysłu.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2 lis 2011, o 23:29 przez pini, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 548
- Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 96 razy
rozwiąż równanie
Nie rozumiem za bardzo co robisz, ale okres też się dzieli. Poza tym trzeba wziąć całość pod nawiasem w tangensie, a nie wyznaczać tylko \(\displaystyle{ 3x}\). Czyli:
\(\displaystyle{ 3x - \frac{\pi}{3} = \frac{\pi}{3} + k\pi}\)
\(\displaystyle{ 3x - \frac{\pi}{3} = \frac{\pi}{3} + k\pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 347
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 00:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 223 razy
- Pomógł: 1 raz
rozwiąż równanie
Twój sposób jest super. Dlaczego nie mogę tego przesunąć?
-- 2 lis 2011, o 23:47 --
Analogicznie w drugim przykładzie \(\displaystyle{ 2x+ \frac{ \pi }{3} \in k \pi +2k \pi}\)
Chyba źle.
-- 2 lis 2011, o 23:47 --
Analogicznie w drugim przykładzie \(\displaystyle{ 2x+ \frac{ \pi }{3} \in k \pi +2k \pi}\)
Chyba źle.
-
- Użytkownik
- Posty: 548
- Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 96 razy
rozwiąż równanie
Bo robisz to już po podzieleniu.
W drugim \(\displaystyle{ 2x+\frac{\pi}{3}=\frac{\pi}{2}+k\pi}\)
I nie pisz tego \(\displaystyle{ \in}\), bo to jest nieprawidłowy zapis. Jeśli już, to tak:
\(\displaystyle{ 2x+\frac{\pi}{3} \in \left\{ \frac{\pi}{2}+k\pi, \ k \in \mathcal{Z} \right\}}\) lepiej.
W drugim \(\displaystyle{ 2x+\frac{\pi}{3}=\frac{\pi}{2}+k\pi}\)
I nie pisz tego \(\displaystyle{ \in}\), bo to jest nieprawidłowy zapis. Jeśli już, to tak:
\(\displaystyle{ 2x+\frac{\pi}{3} \in \left\{ \frac{\pi}{2}+k\pi, \ k \in \mathcal{Z} \right\}}\) lepiej.
-
- Użytkownik
- Posty: 347
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 00:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 223 razy
- Pomógł: 1 raz
rozwiąż równanie
W moim 2-gim podpunkcie
Dzięki. chlorofil nie będę Cię dzisiaj męczyć. To zadanie nie jest mi tak bardzo potrzebne. Możesz napisać jutro (tzn. dzisiaj wieczorem).
Dobranoc.
Dzięki. chlorofil nie będę Cię dzisiaj męczyć. To zadanie nie jest mi tak bardzo potrzebne. Możesz napisać jutro (tzn. dzisiaj wieczorem).
Dobranoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 548
- Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 96 razy
rozwiąż równanie
Tak, Twoja odpowiedź do 2) jest poprawna: \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{12}+\frac{k\pi}{2}}\).
Edit: błąd, zrobiłem przykład jak by po prawej stronie było = 0.
Edit: błąd, zrobiłem przykład jak by po prawej stronie było = 0.
Ostatnio zmieniony 3 lis 2011, o 01:07 przez chlorofil, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 548
- Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 96 razy
rozwiąż równanie
Sorry, źle, cosinus ma być równy 1, a nie 0, więc musi być:
\(\displaystyle{ 2x+\frac{\pi}{3}=2k\pi}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ x=-\frac{\pi}{6}+k\pi}\)
No i teraz wystarczy wybrać rozwiązania, które należą do przedziału zadanego w zadaniu.
\(\displaystyle{ 2x+\frac{\pi}{3}=2k\pi}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ x=-\frac{\pi}{6}+k\pi}\)
No i teraz wystarczy wybrać rozwiązania, które należą do przedziału zadanego w zadaniu.
-
- Użytkownik
- Posty: 347
- Rejestracja: 8 paź 2011, o 00:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 223 razy
- Pomógł: 1 raz
rozwiąż równanie
Adekwatnie podstawiam za k 0, 1 i 2 i otrzymuję: \(\displaystyle{ x=\frac{- \pi }{6}, x= \frac{5 \pi }{6}, x= \frac{11 \pi }{6}}\) i ten pierwszy nie wiem dlaczego nie zgadza się z odp.