\(\displaystyle{ sin(x-\frac{\pi}{4}) \ge 0}\)
Jak to narysować?
Nierówność trygonometryczna
- Mistrz
- Użytkownik
- Posty: 637
- Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 135 razy
Nierówność trygonometryczna
Narysuj \(\displaystyle{ y= \sin x}\), przesuń o \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\) w prawo i popatrz dla jakich \(\displaystyle{ x}\) ten wykres leży powyżej osi \(\displaystyle{ y=0}\) (lub na niej).
-
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 10 kwie 2011, o 00:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 64 razy
Nierówność trygonometryczna
Ech, coś mi nie chce wyjść. Początkowa nierówność w pierwszym poście była z
\(\displaystyle{ \frac{sinx+cosx}{cos2x} \ge 0}\)
Wyznaczyć dziedzinę (\(\displaystyle{ cos^2x-sin^2x \neq 0 \Rightarrow cos^2x \neq 0 \wedge sin^2x \neq 0}\)) (w taki sposób?)
później mam tak:
\(\displaystyle{ sinx + cos x \ge 0 \\ \\ sin x + sin(\frac{\pi}{2}-x) \ge 0 \\ \\ 2sin\frac{\pi}{4}sin(x-\frac{\pi}{4}) \ge 0 \\ \\ sin(x-\frac{\pi}{4}) \ge 0}\)
i na moje oko nierownosc jest spelniona od \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4} do \frac{5\pi}{4}}\) ale nie taka jest prawidłowa odpowiedź:/
\(\displaystyle{ \frac{sinx+cosx}{cos2x} \ge 0}\)
Wyznaczyć dziedzinę (\(\displaystyle{ cos^2x-sin^2x \neq 0 \Rightarrow cos^2x \neq 0 \wedge sin^2x \neq 0}\)) (w taki sposób?)
później mam tak:
\(\displaystyle{ sinx + cos x \ge 0 \\ \\ sin x + sin(\frac{\pi}{2}-x) \ge 0 \\ \\ 2sin\frac{\pi}{4}sin(x-\frac{\pi}{4}) \ge 0 \\ \\ sin(x-\frac{\pi}{4}) \ge 0}\)
i na moje oko nierownosc jest spelniona od \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4} do \frac{5\pi}{4}}\) ale nie taka jest prawidłowa odpowiedź:/
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Nierówność trygonometryczna
No skąd. Przecież \(\displaystyle{ \cos^2x-\sin^2x \neq 0}\) oznacza, że \(\displaystyle{ \cos^2x\neq\sin^2x}\). A w ogóle to powinieneś stwierdzić, że \(\displaystyle{ \cos 2x\neq 0}\), czyli \(\displaystyle{ 2x\neq \frac{\pi}{2}+k\pi}\), czyli \(\displaystyle{ x\neq \frac{\pi}{4}+\frac{k\pi}2, k\in\mathbb Z}\).h5n11 pisze:Ech, coś mi nie chce wyjść. Początkowa nierówność w pierwszym poście była z
\(\displaystyle{ \frac{sinx+cosx}{cos2x} \ge 0}\)
Wyznaczyć dziedzinę (\(\displaystyle{ cos^2x-sin^2x \neq 0 \Rightarrow cos^2x \neq 0 \wedge sin^2x \neq 0}\)) (w taki sposób?)
Do niczego. Dlaczego według Ciebie znak ułamka ma być taki sam, jak znak licznika?h5n11 pisze:później mam tak:
\(\displaystyle{ sinx + cos x \ge 0 \\ \\ sin x + sin(\frac{\pi}{2}-x) \ge 0 \\ \\ 2sin\frac{\pi}{4}sin(x-\frac{\pi}{4}) \ge 0 \\ \\ sin(x-\frac{\pi}{4}) \ge 0}\)
Rozłóż mianownik na czynniki, to upraszcza sprawę.
JK