Wykres - zbiór wartości

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
eklerka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 1 lis 2011, o 18:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: olsztyn

Wykres - zbiór wartości

Post autor: eklerka »

Mam naszkicować wykres, a później odczytać z niego zbiór wartości funkcji.
\(\displaystyle{ sin^{2}x + 4sinx}\) i teraz moje pytanie: Czy można to jakoś uprościć? Np., że \(\displaystyle{ sin^{2}x = 2sinx}\) , czy coś w tym stylu? Dawno temu to było i nie pamiętam własności.
Ostatnio zmieniony 1 lis 2011, o 18:27 przez Frey, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3299
Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 243 razy

Wykres - zbiór wartości

Post autor: Frey »

To uproszczenie jest raczej nieprawdziwe
eklerka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 1 lis 2011, o 18:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: olsztyn

Wykres - zbiór wartości

Post autor: eklerka »

Frey pisze:To uproszczenie jest raczej nieprawdziwe
Wiem, że jest nieprawidłowe. Właśnie dlatego tutaj pytam co z tym zrobić?:P
xxsmyqxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 129
Rejestracja: 26 lis 2009, o 17:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 9 razy

Wykres - zbiór wartości

Post autor: xxsmyqxx »

Potrzebne ci są zbiory wartości funkcji \(\displaystyle{ \sin ^{2}x}\) i \(\displaystyle{ \sin x}\)
eklerka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 1 lis 2011, o 18:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: olsztyn

Wykres - zbiór wartości

Post autor: eklerka »

xxsmyqxx pisze:Potrzebne ci są zbiory wartości funkcji \(\displaystyle{ \sin ^{2}x}\) i \(\displaystyle{ \sin x}\)
To wiem, ale mój główny problem to jak przedstawić to na wykresie;/ Dlatego szukam sposobu, żeby to jakoś uprościć bo trygonometrycznej sumy narysować nie umiem.

Już mam rozwiązanie. Wolframalpha pomógł:) Temat do zamknięcia.
ODPOWIEDZ