1 oblicz cos alfa jezeli tg=2 i alfa nalezy(90,180) stopni
2. oblicz sin alfa i cosonus alfa jesli sinus 2alfa = 3 i alfa nalezy do (90,180) stopni
jak to obliczyc nie mam pomysłu
funkcje trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
funkcje trygonometryczne
1)
\(\displaystyle{ tg\alpha=2 => \frac{sin\alpha}{cos\alpha}=2 => sin\alpha=2cos\alpha}\)
Teraz sobie tworzysz uklad rownan z 'jedynka trygonometryczna':
\(\displaystyle{ sin\alpha=2cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}\alpha + cos^{2}\alpha=1}\)
Podstawiasz sobie sin w drugie rownanie i wychodza ci dwa rozwiazania cosinusa. Jedno odpada ze wzgledu na dzedzine:
\(\displaystyle{ \alpha \in (90^{\circ};180^{\circ})}\)
2)
\(\displaystyle{ sin2\alpha=3 =>2sin\alphacos\alpha=3 => sin\alpha=\frac{3}{2cos\alpha}}\)
Reszte robisz analogicznie jak wyzej
POZDRO
\(\displaystyle{ tg\alpha=2 => \frac{sin\alpha}{cos\alpha}=2 => sin\alpha=2cos\alpha}\)
Teraz sobie tworzysz uklad rownan z 'jedynka trygonometryczna':
\(\displaystyle{ sin\alpha=2cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}\alpha + cos^{2}\alpha=1}\)
Podstawiasz sobie sin w drugie rownanie i wychodza ci dwa rozwiazania cosinusa. Jedno odpada ze wzgledu na dzedzine:
\(\displaystyle{ \alpha \in (90^{\circ};180^{\circ})}\)
2)
\(\displaystyle{ sin2\alpha=3 =>2sin\alphacos\alpha=3 => sin\alpha=\frac{3}{2cos\alpha}}\)
Reszte robisz analogicznie jak wyzej
POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
funkcje trygonometryczne
1) Napisze kontynuacje:
\(\displaystyle{ (2cos\Alpha)^{2} + cos^{2}\Alpha=1}\)
\(\displaystyle{ 4cos^{2}\Alpha + cos^{2}\Alpha=1}\)
\(\displaystyle{ 5cos^{2}\Alpha=1}\)
\(\displaystyle{ cos^{2}\Alpha=\frac{1}{5}}\)
\(\displaystyle{ |cos\Alpha|=\frac{\sqrt{5}}{5}}\)
Na dwa przypadki... Dalej sobie poradzisz
\(\displaystyle{ (2cos\Alpha)^{2} + cos^{2}\Alpha=1}\)
\(\displaystyle{ 4cos^{2}\Alpha + cos^{2}\Alpha=1}\)
\(\displaystyle{ 5cos^{2}\Alpha=1}\)
\(\displaystyle{ cos^{2}\Alpha=\frac{1}{5}}\)
\(\displaystyle{ |cos\Alpha|=\frac{\sqrt{5}}{5}}\)
Na dwa przypadki... Dalej sobie poradzisz