Nierówność trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
h5n11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 10 kwie 2011, o 00:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 64 razy

Nierówność trygonometryczna

Post autor: h5n11 »

\(\displaystyle{ sin2x \ge sinx \\ \\ ... \\ \\ sinx(2cosx-1) \ge 0}\)

Czyli \(\displaystyle{ x \in <0 + 2k\pi, \pi> \wedge x \in <- \frac{\pi}{3},\frac{\pi}{3}}\)

I to jest niezgodne z odpowiedzią tego równania, i nie wiem, za cholerę jak otrzymać dobre wyniki
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Nierówność trygonometryczna

Post autor: piasek101 »

Kiedy iloczyn dwóch czynników jest nieujemny ?
h5n11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 10 kwie 2011, o 00:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 64 razy

Nierówność trygonometryczna

Post autor: h5n11 »

Kiedy dwa czynniki są albo dodatnie, albo ujemne. Czyli trzeba rozpatrzyć dwa przypadki? Dzięki .
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Nierówność trygonometryczna

Post autor: Jan Kraszewski »

h5n11 pisze:Kiedy dwa czynniki są albo dodatnie, albo ujemne.
Kiedy oba czynniki są albo nieujemne, albo niedodatnie.

JK
ODPOWIEDZ