Witam, przekształcałem to różnie i nawet zapowiadało się dobrze ale nie wiem czy pogubiłem się w liczeniu czy w ogóle zamysł był zły, więc proszę o pomoc:
\(\displaystyle{ \tg x - \sin x = 1 - \cos x}\)
Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 3 paź 2009, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 14 razy
Równanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 31 paź 2011, o 19:16 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Instrukcja LaTeX-a, punkt 2.7. \sin, \cos, \tg
Powód: Instrukcja LaTeX-a, punkt 2.7. \sin, \cos, \tg
-
- Użytkownik
- Posty: 370
- Rejestracja: 26 sty 2010, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 53 razy
Równanie trygonometryczne
Podstaw za \(\displaystyle{ \tg x=\frac{\sin x}{\cos x}}\), potem za \(\displaystyle{ \cos^2 x}\) z jedynki trygonometrycznej i spróbuj coś wyłączyć przed nawias.
-
- Użytkownik
- Posty: 370
- Rejestracja: 26 sty 2010, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 53 razy
Równanie trygonometryczne
Podstaw za \(\displaystyle{ \tg x=\frac{\sin x}{\cos x}}\), potem za \(\displaystyle{ \cos^2 x}\) z jedynki trygonometrycznej i spróbuj coś wyłączyć przed nawias.