3sin�x+2√3•sinx•cosx+cos�x=1
Takie oto równanko i nie wiem jak je ugryźć jakby ktoś mógł pomóc byłbym wdzięczny
Problem z równaniem fcji trygonom.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Problem z równaniem fcji trygonom.
\(\displaystyle{ 3\sin^2 x+2\sqrt{3}\sin x\cos x+\cos^2x-1=0\\3\sin^2 x+2\sqrt{3}\sin x\cos x-\sin^2x=0\\2\sin^2 x+2\sqrt{3}\sin x\cos x=0\\2\sin x(\sin x+\sqrt{3}\cos x)=0\\\sin x=0\:\vee\: \sin x+\sqrt{3}\cos x=0}\)
To 2 mozna ze wzoru
\(\displaystyle{ \sin(\alpha+\beta)=...}\)
To 2 mozna ze wzoru
\(\displaystyle{ \sin(\alpha+\beta)=...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 12 sie 2005, o 21:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 16 razy
Problem z równaniem fcji trygonom.
mozna jeszcze tak:
\(\displaystyle{ 3sin^{2}x+2\sqrt{3}sinxcosx+cso^{2}x=1}\)
\(\displaystyle{ (\sqrt{3}sinx+cosx)^{2}=1}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3}sinx+cosx=+/- 1}\)
dzielimy przez 2
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{2}sinx+\frac{1}{2}cosx=+/-\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin(x+\frac{\pi}{6})=+/- 0.5}\)
\(\displaystyle{ 3sin^{2}x+2\sqrt{3}sinxcosx+cso^{2}x=1}\)
\(\displaystyle{ (\sqrt{3}sinx+cosx)^{2}=1}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3}sinx+cosx=+/- 1}\)
dzielimy przez 2
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{2}sinx+\frac{1}{2}cosx=+/-\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin(x+\frac{\pi}{6})=+/- 0.5}\)