Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
h5n11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 10 kwie 2011, o 00:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 64 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: h5n11 »

\(\displaystyle{ \cos \left( x+\frac {\pi}{6} \right) = \sin 2 x}\)

Rozbiłem to na sumę cosinusa. I mam tak:
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2} \cos x - \frac{1}{2} \sin x = \sin 2 x}\)

Ale nie wiem co dalej z tym zrobić, jeśli tak w ogóle powinienem zrobić, więc proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 31 paź 2011, o 08:28 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: aalmond »

\(\displaystyle{ \cos \left ( x+\frac {\pi}{6} \right ) = \sin2x \\
\cos \left ( x+\frac {\pi}{6} \right ) - \sin2x = 0 \\
\cos \left ( x+\frac {\pi}{6} \right ) - \cos \left ( 2x - \frac{ \pi }{2} \right ) = 0}\)


Zastosuj teraz wzór na różnicę kosinusów
h5n11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 10 kwie 2011, o 00:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 64 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: h5n11 »

Ok, to zrobiłem tak:
\(\displaystyle{ \cos \left( x + \frac{\pi}{6} \right) = \cos \left( \frac {\pi}{2} + 2x \right) \\ \\ -2\sin-\frac{\pi}{3} \sin \left( 2x+ \frac{2\pi}{3} \right) =0 \\ \\ \sqrt{3}\sin \left( 2x \right) +\frac{2\pi}{3}=0}\)
Dobrze robię?
Ostatecznie mi wyszło
\(\displaystyle{ \frac{3}{2}\cos 2x = \frac{ \sqrt{3} }{2}\sin 2x}\)
Ostatnio zmieniony 31 paź 2011, o 08:29 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
ODPOWIEDZ