\(\displaystyle{ \sin x + \cos x = \frac{ \cos 2 x}{1- \sin 2 x}}\)
w rozwiązaniu doszłam do takiej postaci:
\(\displaystyle{ \cos 2 x= \sqrt{2} \cdot \cos \left( \frac{ \pi }{4} +x \right)}\)
niestety nie wiem co dalej zrobić z tym równaniem:( Bardzo proszę o pomoc.
równanie trygonometryczne
równanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 30 paź 2011, o 12:25 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
równanie trygonometryczne
hmm też tak to rozpisałam i skróciłam i wyszło mi
\(\displaystyle{ \cos x + \sin x = \frac{ \cos x + \sin x }{ \cos x - \sin x }}\)
po przeniesieniu zostanie
\(\displaystyle{ \cos ^ 2x -\ \sin ^ 2x= \cos x + \sin x}\)
wiec \(\displaystyle{ \cos 2 x= \cos x + \sin x}\)
i sinx rozpisałam jako \(\displaystyle{ \sin \left( \frac{ \pi }{2} -x \right)}\)
\(\displaystyle{ \cos x + \sin x = \frac{ \cos x + \sin x }{ \cos x - \sin x }}\)
po przeniesieniu zostanie
\(\displaystyle{ \cos ^ 2x -\ \sin ^ 2x= \cos x + \sin x}\)
wiec \(\displaystyle{ \cos 2 x= \cos x + \sin x}\)
i sinx rozpisałam jako \(\displaystyle{ \sin \left( \frac{ \pi }{2} -x \right)}\)
PUNKT 2.7 INSTRUKCJI LATEX-A!
Ostatnio zmieniony 30 paź 2011, o 12:39 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ \cos x+\sin x= \frac{\cos x+\sin x}{\cos x-\sin x} \\ \left( \cos x+\sin x\right) \left( \cos x-\sin x\right) =\cos x+\sin x}\)
Teraz coś zauważ, przed nawias...
Teraz coś zauważ, przed nawias...