Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
h5n11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 10 kwie 2011, o 00:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 64 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: h5n11 »

\(\displaystyle{ \sin ^{4}x + \cos ^{4}x = \frac{5}{8}}\)
Zamieniłem cos na sinusa z jedynki trygonometrycznej.
Dodałem \(\displaystyle{ t = \sin ^{2}x}\)

I mam tak:
\(\displaystyle{ 2t^{2} - 2t + \frac{3}{8} = 0 \\ \\ t = \frac{3}{4} \; \vee \; t = \frac{1}{4}}\)


W odpowiedzi jest \(\displaystyle{ x = \pm \frac{\pi}{6} + k\frac{\pi}{2}}\)
Czemu pominięto \(\displaystyle{ \sin x = \frac{ \sqrt{3} }{2} \; \vee \; \sin x = - \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)?
Proszę stosować poprawny zapis funkcji trygonometrycznych.
Ostatnio zmieniony 31 paź 2011, o 08:31 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: kamil13151 »

Lepiej coś takiego zauważyć:
\(\displaystyle{ \sin ^{4}x + \cos ^{4}x=\left( \sin ^{2}x + \cos ^{2}x \right)^2 -2 \sin ^{2}x \cos ^{2} x =1-2 \sin ^{2}x \cos ^{2} x= \\ 1- \frac{1}{2} \cdot (2 \sin x \cos x)^2 = 1- \frac{1}{2}\left( \sin 2x\right)^2}\)

Bo zbiór rozwiązań tamtych znajduje się w Twoim zbiorze.
ODPOWIEDZ