Rozwiąż równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
sejman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 89
Rejestracja: 29 gru 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sztu
Podziękował: 22 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: sejman »

Proszę o rozwiązanie( lub pomoc) tego równania:
\(\displaystyle{ \cos 3 x- \sin x =0}\)
Ostatnio zmieniony 29 paź 2011, o 23:34 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 Instrukcji LaTeX-a.
chlorofil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 548
Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 96 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: chlorofil »

\(\displaystyle{ \cos 3x - \cos\left( \frac{\pi}{2} - x\right)=0}\)

Dalej wzór na różnicę cosinusów z tablic i już sobie poradzisz.
ODPOWIEDZ