Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 10 kwie 2011, o 00:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 64 razy
Równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ \cos x + \sin x = \frac{ \cos 2 x}{1- \sin 2 }}\)
Wymnożyłem przez mianownik, ale nie wiem co dalej. Próbowałem wspólny czynnik przed nawias. później cos2x z prawej strony jak i całą resztę zamieniłem na sinusy, ale nie pomogło mi to.
Wymnożyłem przez mianownik, ale nie wiem co dalej. Próbowałem wspólny czynnik przed nawias. później cos2x z prawej strony jak i całą resztę zamieniłem na sinusy, ale nie pomogło mi to.
Ostatnio zmieniony 30 paź 2011, o 11:46 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. \sin i \cos
Powód: Poprawa wiadomości. \sin i \cos
-
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 10 kwie 2011, o 00:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 64 razy
Równanie trygonometryczne
Hmm, dzięki, zostało mi:
\(\displaystyle{ \cos x + \sin x = \frac{1}{ \sin 2 x}}\)
Wymnożenie przez sin 2 x nic mi nie da. Zamiana cos x na sin u sa z jedynki trygonometrycznej i do kwadratu całe równanie też mi nic nie da. Więc co powinienem z tym przykładem zrobić dalej?
\(\displaystyle{ \cos x + \sin x = \frac{1}{ \sin 2 x}}\)
Wymnożenie przez sin 2 x nic mi nie da. Zamiana cos x na sin u sa z jedynki trygonometrycznej i do kwadratu całe równanie też mi nic nie da. Więc co powinienem z tym przykładem zrobić dalej?
Ostatnio zmieniony 30 paź 2011, o 11:46 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. \sin i \cos
Powód: Poprawa wiadomości. \sin i \cos
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Równanie trygonometryczne
Patrz, dziedzina i (zgodnie z tym co podpowiadałem) :
\(\displaystyle{ \cos x + \sin x =\frac{ \cos ^ 2 x- \sin ^ 2 x}{( \cos x - \sin x )^2}}\)
\(\displaystyle{ \cos x + \sin x =\frac{ \cos ^ 2 x- \sin ^ 2 x}{( \cos x - \sin x )^2}}\)
Ostatnio zmieniony 30 paź 2011, o 11:47 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. \sin i \cos
Powód: Poprawa wiadomości. \sin i \cos
-
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 10 kwie 2011, o 00:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 64 razy
Równanie trygonometryczne
Cholera, dalej też nie wiem jak to zrobić:/. Jestem na etapie.. napisania tego co Ty podałeś.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Równanie trygonometryczne
W drugim liczniku masz \(\displaystyle{ a^2-b^2=(a-b)(a+b)}\); potem skrócić (można po ustaleniu dziedziny), wszystko na jedną stronę, wyłączyć coś przed nawias.
Ps. Wczoraj było to zadanie w innym wątku.
Ps. Wczoraj było to zadanie w innym wątku.
-
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 10 kwie 2011, o 00:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 64 razy
Równanie trygonometryczne
No właśnie znalazłem ten temat, ale utkwiłem przy ostatnim zapisie, bo nie zauważam czegoś.