Witam, da radę to rozwiązać jakoś?
\(\displaystyle{ 1,22633 = 4sin \alpha cos \alpha -10cos ^{2} \alpha}\)
Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 10 kwie 2011, o 00:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 64 razy
Równanie trygonometryczne
To lipa, bo takie coś mi wyszło z zadania z fizyki.
Łobuz znajdujący się w odległości 5m od domu sąsiada strzela z procy w okno. Kamień opuszcza procę z prędkością 20 \(\displaystyle{ \frac{m}{s}}\). Pod jakim kątem musi strzelad łobuz, aby trafid w okno (wysokość na jakiej znajduje się dolna krawędź okna wynosi 2.5m, a wysokość okna 1.5m)? Opór powietrza pominąć.
Zrobiłem to tak, że z osi x wyznaczyłem t:
\(\displaystyle{ t = \frac{5m}{v _{0}cos \alpha }}\)
i podstawiłem pod drogę w osi x
\(\displaystyle{ s = v _{0}sin \alpha \cdot \frac{5m}{v _{0}cos \alpha } - \frac{g}{2} \cdot (\frac{5m}{v _{0}cos \alpha }) ^{2}}\)-- 29 paź 2011, o 15:11 --\(\displaystyle{ s}\) musi być od 2,5 do 4 więc podstawiłem pod s 2,5
Łobuz znajdujący się w odległości 5m od domu sąsiada strzela z procy w okno. Kamień opuszcza procę z prędkością 20 \(\displaystyle{ \frac{m}{s}}\). Pod jakim kątem musi strzelad łobuz, aby trafid w okno (wysokość na jakiej znajduje się dolna krawędź okna wynosi 2.5m, a wysokość okna 1.5m)? Opór powietrza pominąć.
Zrobiłem to tak, że z osi x wyznaczyłem t:
\(\displaystyle{ t = \frac{5m}{v _{0}cos \alpha }}\)
i podstawiłem pod drogę w osi x
\(\displaystyle{ s = v _{0}sin \alpha \cdot \frac{5m}{v _{0}cos \alpha } - \frac{g}{2} \cdot (\frac{5m}{v _{0}cos \alpha }) ^{2}}\)-- 29 paź 2011, o 15:11 --\(\displaystyle{ s}\) musi być od 2,5 do 4 więc podstawiłem pod s 2,5