funkcja złożona

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mrowcia92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 6 wrz 2009, o 20:17
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

funkcja złożona

Post autor: mrowcia92 »

Dane mam \(\displaystyle{ f \left( x \right) = \frac{ \pi }{x-2} \text{ i } g \left( x \right) =\cos{2x}}\) Wyznacz funkcję złożoną \(\displaystyle{ g \left( g \left( \frac{ \pi }{4} \right) \right)}\) jeżeli istnieje. Moje pytanie jak mam sprawdzić czy istnieje? I czy w zadaniu nie popełnili bledu i nie powinno być \(\displaystyle{ f \left( g \left( \frac{ \pi }{4} \right) \right)}\) ?
Ostatnio zmieniony 28 paź 2011, o 21:11 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

funkcja złożona

Post autor: kropka+ »

Myślę, że popełnili błąd i powinno być tak jak napisałaś. Złożenie tych funkcji w punkcie \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4}}\) istnieje jeśli wzór tego złożenia ma sens w tym punkcie (w tym wypadku mianownik różny od zera).
ODPOWIEDZ