Niech a oznacza miarę kąta ostrego oraz \(\displaystyle{ \sin \alpha + \cos \alpha = 1 \frac{1}{3}.}\)
Oblicz \(\displaystyle{ \sin \alpha \cdot \cos \alpha,}\) Z góry dziękuje za wszelką pomoc. Pozdrawiam
oblicz sin * cos
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 143 razy
oblicz sin * cos
\(\displaystyle{ \sin\alpha + \cos \alpha = 1 \frac{1}{3}\\
\sin\alpha + \cos \alpha = \frac{4}{3}\\
\left( \sin\alpha + \cos \alpha\right) ^2 = \left( \frac{4}{3}\right) ^2\\
\sin^2\alpha+ \cos^2 \alpha +2\sin\alpha\cos \alpha= \frac{16}{9}\\
1 +2\sin\alpha\cos \alpha= \frac{16}{9}\\
2\sin\alpha\cos \alpha= \frac{7}{9} \\
\sin\alpha\cos \alpha= \frac{7}{18}}\)
\sin\alpha + \cos \alpha = \frac{4}{3}\\
\left( \sin\alpha + \cos \alpha\right) ^2 = \left( \frac{4}{3}\right) ^2\\
\sin^2\alpha+ \cos^2 \alpha +2\sin\alpha\cos \alpha= \frac{16}{9}\\
1 +2\sin\alpha\cos \alpha= \frac{16}{9}\\
2\sin\alpha\cos \alpha= \frac{7}{9} \\
\sin\alpha\cos \alpha= \frac{7}{18}}\)