Uzasadnij tożsamość (1 przykład)
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 14 paź 2010, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielone Wzgórze
- Podziękował: 25 razy
Uzasadnij tożsamość (1 przykład)
\(\displaystyle{ \frac{1}{tg \alpha + ctg \alpha }=sin \alpha \cdot cos \alpha}\)
Prosiłbym o rozpisanie tego przykładu.
Prosiłbym o rozpisanie tego przykładu.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2011, o 19:29 przez MmikiM, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Uzasadnij tożsamość (1 przykład)
Będę zamiast alfy pisał iksa.
Na początek \(\displaystyle{ \tg x + \ctg x= \frac{\sin x}{\cos x}+ \frac{\cos x}{\sin x} = \frac{\sin^2 x + \cos^2 x}{\sin x \cos x}= \frac{1}{\sin x \cos x}}\)
Na górze skorzystałem z jedynki trygonometrycznej, dalej powinieneś sobie poradzić, skorzystaj z tego, że dzielenie to mnożenie przez odwrotność.
Na początek \(\displaystyle{ \tg x + \ctg x= \frac{\sin x}{\cos x}+ \frac{\cos x}{\sin x} = \frac{\sin^2 x + \cos^2 x}{\sin x \cos x}= \frac{1}{\sin x \cos x}}\)
Na górze skorzystałem z jedynki trygonometrycznej, dalej powinieneś sobie poradzić, skorzystaj z tego, że dzielenie to mnożenie przez odwrotność.
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 14 paź 2010, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielone Wzgórze
- Podziękował: 25 razy
Uzasadnij tożsamość (1 przykład)
Chodzi mi o ułamek o podwójnej kresce, to co jest na samym dole zawsze idzie na samym gore do licznika?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Uzasadnij tożsamość (1 przykład)
Chyba o to Ci chodzi, to jest sprowadzenie do wspólnego mianownika.
\(\displaystyle{ \frac{\sin x}{\cos x}+\frac{\cos x}{\sin x} =\frac{\sin^2 x}{\cos x \sin x}+\frac{\cos^2 x}{\sin x \cos x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sin x}{\cos x}+\frac{\cos x}{\sin x} =\frac{\sin^2 x}{\cos x \sin x}+\frac{\cos^2 x}{\sin x \cos x}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 14 paź 2010, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielone Wzgórze
- Podziękował: 25 razy
Uzasadnij tożsamość (1 przykład)
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{1}{1} }{sin \alpha \cdot cos \alpha }=sin \alpha \cdot cos \alpha}\)??
oraz mam pytanie co do
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{cos \alpha }{sin \alpha } }{cos \alpha }}\) to nie jest przypadkiem rowne\(\displaystyle{ \frac{cos ^{2} \alpha }{sin \alpha }}\)??
oraz mam pytanie co do
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{cos \alpha }{sin \alpha } }{cos \alpha }}\) to nie jest przypadkiem rowne\(\displaystyle{ \frac{cos ^{2} \alpha }{sin \alpha }}\)??
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Uzasadnij tożsamość (1 przykład)
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{\cos \alpha }{\sin \alpha } }{\cos \alpha }=\frac{\cos \alpha }{\sin \alpha } : \cos \alpha =\frac{\cos \alpha }{\sin \alpha } \cdot \frac{1}{\cos \alpha} = \frac{1}{\sin \alpha}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 14 paź 2010, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielone Wzgórze
- Podziękował: 25 razy
Uzasadnij tożsamość (1 przykład)
a dlaczego \(\displaystyle{ \frac{ \frac{1}{1} }{sin \alpha \cdot cos \alpha }=sin \alpha \cdot cos \alpha}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Uzasadnij tożsamość (1 przykład)
źle zaznaczyłeś główną kreskę ułamkową. Chodzi zapewne o:MmikiM pisze:a dlaczego \(\displaystyle{ \frac{ \frac{1}{1} }{sin \alpha \cdot cos \alpha }=sin \alpha \cdot cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{ \frac{1}{sin \alpha \cdot cos \alpha} }}\) - dwukrotne zastosowanie odwrotności znosi się.
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 14 paź 2010, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielone Wzgórze
- Podziękował: 25 razy
Uzasadnij tożsamość (1 przykład)
Jeden grzyb gdzie ten drugi ulamek umieszcze w texie...
czyli \(\displaystyle{ \frac{ \frac{1}{1} }{sin \alpha \cdot cos \alpha }= \frac{1}{sin \alpha \cdot cos \alpha }}\)??
czyli \(\displaystyle{ \frac{ \frac{1}{1} }{sin \alpha \cdot cos \alpha }= \frac{1}{sin \alpha \cdot cos \alpha }}\)??
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Uzasadnij tożsamość (1 przykład)
No właśnie że nie, bo:MmikiM pisze:Jeden grzyb gdzie ten drugi ulamek umieszcze w texie...
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{1}{1} }{sin \alpha \cdot cos \alpha }= \frac{1}{sin \alpha \cdot cos \alpha }}\)
natomiast:
\(\displaystyle{ \frac{1}{\left( \frac{1}{ sin \alpha \cdot cos \alpha} \right) }= sin \alpha \cdot cos \alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Uzasadnij tożsamość (1 przykład)
Nawias nie, ważną rolę odgrywa, która kreska jest główna (zawsze ta najdłuższa).